Att idrotta med synproblem

Vi vill kunna göra allt; allt som alla andra kan och gör. Och det är egentligen inte många begränsningar som kan hålla oss tillbaka. Om man vill bli fallskärmsjägare kanske man ska ha perfekt syn. Eller polis. Men när det kommer till idrott är vi ganska fria.

Linsen. Glasögonormens kanske ibland bästa vän när det kommer till att utöva den sport vi vill: att simma under vatten, eller bara simma, att orientera eller andra sporter som innehåller fart, vind, vatten eller något som kan störa vår syn. Dock är det inte det billigaste det här med att ha glasögon eller linser. Perfekt är att surfa in på www.24optics.com för att få bra priser från en seriös sajt.

Mot alla odds

Att säga att vi inte kan och mena det är en sak, att säga att vi inte vill eller vågar försöka är en helt annan femma. Genom att ta världsmästaren i bågskytte, Im Dong-Hyuns, som exempel kan nog många av oss puscha oss själva ett steg till. Han är nämligen nästan blind och klarar av att pricka den lilla tavlan, lika liten som en CD-skiva från 70 meters håll.

Fokusera rätt

Om vi utgår från Im Dong-Hyuns grava synproblem, räcker det inte med att han bär linser eller glasögon. Här kommer några tips på hur man kan kämpa emot sitt problem och utöva de sporter man vill.

  • Använd känslan när du tränar: om du har utövat din sport många gånger, detta gäller främst när det kommer till bågskytte, curling eller andra sporter där det gäller att pricka rätt och komma nära ett föremål som möjligt.
  • Tävlar du i lag gäller det att ha ett stort förtroende mellan lagkamraterna. Du blir mer hjärnan och dom ögonen.

Tacksamt är att mycket med vår syn kan vi förbättra genom kirurgiska ingrepp. Ingrepp som kan betyda en förlängd idrottskarriär och ett rikare liv. Dock gäller det att vara uppmärksam i tid när det kommer till sin syn: börjar den vackla gäller det att kolla upp snabbt.

 

Sök på sidan